De Oorzaken van een Opgeblazen buik


Om iets aan zo’n vervelende opgeblazen buik te doen is het wel fijn om te weten wat een opgeblazen buik kan veroorzaken.

Helaas is dit niet altijd even simpel maar beginnen door de meest bekende oorzaken te onderzoeken kan je misschien verder helpen om erachter te komen wat bij jou de mogelijke oorzaak kan zijn.

Oorzaak 1  Voeding

De bekende voeding zoals: koolsoorten. Deze kunnen gasvorming bevorderen. Meestal gaat het gevoel na een paar uur over, maar kan toch vervelend genoeg zijn. Het vermijden van deze voedingsmiddelen is een optie, maar kan op termijn toch gevolgen hebben voor je gezondheid en welzijn. Als je echter voldoende andere groenten eet, dan kan het geen kwaad en zal je niet gauw vitaminen tekort komen. Daar moet je wel op letten mocht je er voor kiezen de koolsoorten te vermijden.

Oorzaak 2 Koolzuurhoudende Dranken

Koolzuurhoudende dranken, frisdrank met prik dus. Ook bier is een bekend drankje wat een opgeblazen buik kan veroorzaken. Niet alleen de koolzuur veroorzaakt een opgeblazen buik, maar ook de suiker veroorzaakt een gisting in de darmen waardoor je erg veel luchtvorming krijgt. Ook “nep-suiker”, dus kunstmatige zoetstoffen veroorzaken meer problemen dan je denkt. Deze zoetstoffen komen voor in alle light-producten en in veel magere dieet producten.

Oorzaak 3 Goed Kauwen

Niet goed kauwen van je eten. De spijsvertering begint al in je mond. Door goed te kauwen, vermeng je jouw speeksel goed door het eten. In speeksel zitten belangrijke enzymen die meehelpen jouw voeding te verteren. Niet goed kauwen komt vaak door gewoontes en snel en haastig eten. Ook drinken bij het eten kan er voor zorgen dat je niet goed kauwt. Als jij jezelf hebt aangeleerd om met een volle mond het eten weg te spoelen met drinken, kan het zijn dat je niet goed kauwt.

Oorzaak 4 Prikkelbaar Darm Syndroom

PDS oftewel: Prikkelbaar Darm Syndroom. Dit heeft verschillende oorzaken en is lastig te achterhalen waar het vandaan komt. Vaak is de oorzaak een combinatie van factoren: Iets wat in je darmen gebeurt, gecombineerd met jouw leefwijzen en voedingspatroon. Dus als je niet de goede voeding eet, onregelmatig leeft en veel stress hebt kan je er last van gaan krijgen.  Een opgeblazen buik is maar een van de symptomen van het prikkelbare darm syndroom. Het beste kan je langs de huisarts om na te gaan of jij ook het prikkelbare darm syndroom hebt.

 

Comments are closed.